Zeeverkenners (11-16 jaar)

Zeeverkenners: jongens en meisjes van 11-16 jaar

Zodra je elf jaar bent, vlieg je in september over naar de scouts of zeeverkenners. Maar natuurlijk kun je er ook direct bij! Deze pagina vertelt je van alles over de zeeverkenners, voor informatie over de scouts ga je naar deze pagina.

Bij de zeeverkenners draait het, zoals de naam al zegt, om de zee verkennen: varen! Vanaf ’t Troephuis aan de Oude Rijn in Katwijk kun je verschillende kanten op varen, en ook is het niet ver naar de Kagerplassen. Elke zaterdagmiddag is er opkomst waarbij zeil- of roeiinstructie, samenwerken en plezier maken centraal staan! Deze dingen worden samengepakt in een spel waarbij roeien, zeilen of wrikken gecombineerd wordt met allerlei kleine opdrachten of missies. En niet te vergeten de kampen, waarbij je dit een aantal dagen achter elkaar doet! Lees snel verder voor meer informatie.

Op deze pagina vind je wat uitleg over de zeeverkennergroepen bij de Katwijkse Zeeverkenners.

Welke groepen zijn er?

Op ’t Troephuis zijn elke zaterdagmiddag vier zeeverkennersgroepen te vinden. Dit zijn de Abel Tasmanwacht, de Dorus Rijkerswacht, de Julianawacht en de Bestevaerwacht. Alle vier draaien ze de opkomsten op vrijdagavond en zaterdagmiddag. Hoewel de meeste zeeverkenners jongens zijn, is de Bestevaerwacht en de Dorus Rijkerswacht een gemengde groep, waar zowel meisjes als jongens terecht kunnen. Voor meisjes bestaat er echter wel een wachtlijst, houdt daar rekening mee.

Wat doen we?

Een betere vraag zou zijn: wat doen we niet? Van zeilen tot zwemmen, van knutselen tot grote kampvuren bouwen, van mastermind tot levend monopoly: allerlei soorten spelen en activiteiten worden gedaan. In de zomermaanden doen we dit natuurlijk op het water, in de wintermaanden gaan de boten in onderhoud en verplaatsen we tijdelijk naar het land. Dit alles doe je met je bak: een groep van 5 tot 8 waarmee je samenwerkt om spellen te winnen of je boot te varen.

’s Zomers blijven we ook niet altijd rond ’t Troephuis: regelmatig varen we naar de Kagerplassen, waar er ruimte te over is om te varen, zwemmen en/of voetballen. En niet te vergeten een weekendkamp in het voorjaar en als hoogtepunt het 10-daagse zomerkamp in de zomervakantie! ’s Winters worden de boten geschuurd en geverfd, maar ondertussen is er ook zat tijd voor leuke activiteiten! Zo is er ’s winters meestal een weekendkamp in een bos ergens in Nederland of bouwen we bijvoorbeeld bruggen over de sloot.

Naast de spellen, activiteiten en kampen organiseren we enkele acties om dit alles te bekostigen. Bekend is natuurlijk de oliebollenactie, maar wist je dat ook de vlaggen op de boulevard door de zeeverkenners worden gehesen? Verder zijn we ook te vinden bij verschillende activiteiten rond Katwijk, waar we helpen door een tent klaar te zetten of posten te bemannen.

De zeeverkenners is voor jongens en meisjes van 11 tot 16 jaar. Je komt bij de zeeverkenners door over te vliegen vanaf de welpen, door je op te geven via het aanmeldformulier of door gewoon met een vriendje of vriendinnetje mee te gaan.

Natuurlijk is het ook mogelijk om op zaterdagmiddag of vrijdagavond langs te gaan en te vragen of je misschien eens kunt komen kijken! De minimumleeftijd is in principe 11 jaar, maar als je binnenkort (binnen een half jaar) al 11 wordt, kun je eventueel al meedoen als dat goed uitkomt.

Zodra je meedoet, kun je meestal 4 of 5 opkomsten vrijblijvend meedoen, voordat je moet beslissen of je echt bij de zeeverkenners gaat.

Overtuigd? Super! Lees eventueel nog deze informatie door, en meld je daarna aan via het aanmeldformulier! Daarna wordt er contact met je opgenomen.

Wachtlijsten

Over het algemeen zijn er voor de zeeverkenners een korte wachtlijst voor jongens. Voor meiden is dat wel langer. Twee groepen zijn gemengde groepen en twee groepen hebben enkel jongens.  Geef je daarom op tijd op! Vooral voor meiden geldt dat de wachtlijst oploopt tot 2 jaar.

Wil je als meisje graag bij scouting, maar hoeft dat niet persé de zeeverkenners te zijn? Dan kun je ook een kijkje nemen bij de Limes Scouts!