Welpen (7-11 jaar)

Welpen (7-11 jaar)

Vanaf je zevende kun je meedoen met allerlei spellen in de duinen, waarbij samenwerken, het leren van handige dingen maar vooral plezier maken voorop staat! 

Op deze pagina vind je wat uitleg over de welpengroepen bij de Katwijkse Zeeverkenners.

Welke groepen zijn er?

Bij de Katwijkse Zeeverkenners hebben we vier welpengroepen: de Bestevaerhorde, de Julianahorde, de Mowglihorde en de Meikeverkring. De Meikeverkring is een meisjeswelpengroep, vroeger bekend als kabouters.

Alle welpengroepen draaien hun programma op Parnassia, aan de Cantineweg in Katwijk. De Bestevaerhorde draait op zaterdagochtend, de andere drie groepen op zaterdagmiddag.

Wat doen we?

De welpen doen van alles! Vanuit clubgebouw Parnassia kunnen we zo de duinen in, waar levend stratego, smokkelspellen en survivalspellen voorbij komen! Daarnaast hebben we ook een groot speelterrein met een kampvuurkuil waar we marsmallows kunnen roosteren. Als het weer wat slechter is kunnen we natuurlijk ook binnen in het gebouw allerlei activiteiten doen. Daarnaast doen we ook spectaculaire uitjes: pretparken als Duinrell, musea als Nemo, het zwembad, de bioscoop, noem maar op.

Niet te vergeten: zoals dat bij scouting past, gaan we ook op kamp! In het voorjaar vaak een klein weekendkamp op Parnassia, maar in de zomervakantie gaan we met de trein, de fiets of de auto naar een clubgebouw van een andere scoutinggroep, waar meestal iets spannends aan de hand is wat door de welpen opgelost moet worden! Allerlei thema’s komen voorbij (van ridders tot aliens tot televisieprogramma’s): een onvergetelijke ervaring.

Zowel jongens als meisjes kunnen bij de welpen! Belangrijk is wel dat je er pas bij kan zodra je zeven jaar oud bent. De maximumleeftijd is 11 jaar.

In het kalenderjaar dat je 11 wordt, vlieg je over naar de scouts- of zeeverkennersgroepen. Je mag dan zelf kiezen naar welke groep, als er tenminste plek is.

Nog geen zeven jaar? Geef je dan alvast op voor de welpen! Er zijn wachtlijsten van zeker één jaar. Dus als je nu zes jaar bent, en volgend jaar bij de welpen wil, geef je dan nu alvast op voor de wachtlijst! Zodra je oud genoeg bent en er een plekje voor je is, word je vanzelf gebeld of gemaild.

Opgeven voor de wachtlijst kan via het aanmeldformulier.

Wanneer is het?

De welpengroepen draaien op zaterdag, ’s morgens en ’s middags. De Bestevaerhorde, één van de jongensgroepen, draait op zaterdagochtend van 10:00 tot 12:00. De meisjesgroep en andere jongensgroepen draaien op zaterdagmiddag van 14:00 tot 16:00.

Naast de normale opkomsttijden zijn er af en toe uitjes, een weekendkamp of zomerkamp. Hiervan de tijden anders, maar die krijg je altijd van de leiding te horen.

Wachtlijsten

Voor de Katwijkse Zeeverkenners natuurlijk een goed teken, maar aan de andere kant ook vervelend: wachtlijsten. Als je bij de welpen wil, moet je bedenken dat er een wachtlijst is. Geef je daarom op tijd op! Je kan zelfs vanaf je geboorte al op de wachtlijst, want een plekje op de wachtlijst is geheel vrijblijvend.

Elk jaar nodigen we rond oktober nieuwe jongens/meisjes uit. Sta je op de wachtlijst, dan krijg je rond die periode een e-mail of telefoontje zodra je oud genoeg bent en er een plekje voor je is. Je hoeft niet elk jaar naast de telefoon te wachten; bij het aanmelden voor de wachtlijst krijg je een indicatie wanneer je er ongeveer bij kunt.

Het is belangrijk te weten dat zo’n indicatie soms lastig te geven is. Soms vallen er mensen van de wachtlijst af, soms helemaal niet. De indicatie die wordt gegeven is daarom een voorzichtige schatting, om loze beloftes te voorkomen. Om alvast een eerste indicatie te geven:

  • Wachtlijst Bestevaerhorde (jongens, ochtendgroep): 3 jaar
  • Wachtlijst Julianahorde (jongens, middaggroep): 3 jaar
  • Wachtlijst Mowglihorde (jongens, middaggroep): 3 jaar
  • Wachtlijst Meikeverkring (meisjes, middaggroep): 4 jaar

Door de lange wachtlijsten heeft het vaak ook geen zin meer om je op te geven voor de welpen zodra je al 9 jaar of ouder bent. Maar je kunt je wel alvast opgeven voor de scouts of zeeverkenners! Deze groepen hebben kortere wachtlijsten, maar het kan nooit kwaad om er alvast op te staan. Voor meer informatie, ga naar scouts of zeeverkenners. Voor deze groepen geldt ook dat nieuwe jongens of meisjes rond oktober worden uitgenodigd. Dus als je op de wachtlijst staat en rond die tijd 10,5 jaar of ouder bent, kun je een keertje komen kijken!