CWO

CWO

CWO staat voor Commissie Watersport Opleidingen. Scouting Nederland hanteert dezelfde richtlijnen als het CWO voor zeil-, roei- of motorbootdiplomas. In alle gevallen bestaat het behalen van zo’n diploma uit een theorie-examen een een praktijkexamen. Met name voor deze theorie-examens hebben we als Katwijkse Zeeverkenners behoorlijk wat materiaal verzameld en gemaakt, wat we graag delen! Op het CWO gedeelte van deze website vindt je dus informatie over het CWO-systeem, hulpmiddelen bij het leren van examens en oefenexamens om je kennis te testen.

Algemene informatie

Als je bij Scouting een zeil-, roei- of motorbootdiploma wilt halen, zul je moeten voldoen aan richtlijnen van de CWO. Deze richtlijnen bestaan uit zaken die je moet beheersen om het theorie-examen en het praktijkexamen te halen. Schrik niet; in principe zou je met voldoende instructie deze diploma’s zo moeten halen! De grove richtlijnen voor de diploma’s vindt je hier. Het leuke van een CWO-diploma is dat deze landelijk, dus ook buiten Scouting, geldig is! Als je bijvoorbeeld moet laten zien dat je goed kunt zeilen bij het huren van een boot, dan kun je je CWO-diploma daarvoor gebruiken.

Instructieboeken

Om te leren voor je CWO-examen, moet je natuurlijk wel alles makkelijk kunnen vinden. De instructieboeken die we als Katwijkse Zeeverkenners hebben samengesteld bevatten alles wat je moet weten voor de theorie-examens van zowel roeien als zeilen. Je kunt de boeken hier vinden. De instructieboeken zijn vrij verkrijgbaar, en mogen naar wens aangepast worden. Belangrijk is wel dat je in dat geval aangeeft dat het boek gewijzigd is ten opzichte van de versie van de Katwijkse Zeeverkenners.

Daarnaast hebben we, speciaal voor wedstrijdzeilen, ook een speciaal boek samengesteld! Dus wil je extra kans maken om de regionale, landelijke of Kaagcup zeilwedstrijden te winnen, lees dan dit boek goed door! Het bevat allerlei regels die specifiek horen bij wedstrijdzeilen, maar bevat daarnaast ook veel tips om zo snel mogelijk de baan te zeilen terwijl je de regels gewoon volgt. Het wedstrijdboek is hier te vinden.

Een instructieboek voor CWO Motor (MBII) is te vinden op de website van de Willibrordus groep; hier. Dit boek is samengesteld door de Scoutinggroep Nautilus uit Den Hoorn.

Oefenmateriaal

Om op een andere manier te leren dan alleen de instructieboeken te lezen, kun je vanaf deze site CWO-Flashcards en een CWO-Bordspel downloaden!

De CWO-Flashcards zijn handige kaartjes om lichten, seinen en voorrangsregels te leren. Op de ene kant zie je een plaatje van verlichting of verschillende boten die elkaar naderen, op de achterkant staat het antwoord. Het bordspel is een onwijs leuke manier om samen met anderen je CWO-kennis te testen.

Examens oefenen

Naast het leren uit de boeken of het spelen van het bordspel is het handig om CWO examens te oefenen! Op deze website vindt je daarom twee types oefenexamens: een oefenexamen voor CWO Kielboot III en binnenkort ook eentje voor CWO Roeiboot III. Met de oefenexamens kun je testen of je kennis voldoende is om het examen te halen!

Verder bestaan er allerlei kleine oefeningen die je kunt maken. Er zijn oefenvragen te vinden op CWO westland, of je neemt een kijkje op Scoutnet. Maar ook op deze website hebben we een oefening gezet waarmee je alle onderdelen van een lelievlet kunt oefenen

Handige links

Niet alleen de Katwijkse Zeeverkenners, maar ook andere groepen bieden allerlei materiaal aan! Kijk hieronder voor wat handige links.